Glükozaminról

Glükozamin megkönnyíti a mozgást

2017. február 06. 06:55 - Katinka75

A glükozamin az ízületek működésének kenőanyaga, az emberi bőr, kötőszövet és porc fontos építőeleme. A glükózamin nagy mennyiségű folyadékot képes megkötni, ezzel biztosítja az ízületek mozgásának súrlódás mentességét.

stockvault-seeing-red144093.jpg

A glükozamin a szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, természetes anyag, tengeri állatok kitinpáncéljában található, ebből állítják elő. Az új-zélandi taréjos zöldkagyló 13%-a glükozamin.

A működő sejtek nem tapadnak szorosan egymáshoz, köztük sejt közötti tér van,melyet támasztószövet tölt ki. A támasztószövetnek két fő összetevője a rugalmas rost és a glükozamin. A rugalmas rostok keresztül- kasul futva egy térhálós szerkezetet hoznak létre, ezek alkotják az adott szövet- féleség vázát. A térhálónak az üregeit töltik ki a glükozaminok, az összetett cukor és fehérjemolekulák, a proteoglykánok.

A glükozaminnak nemcsak az adott szövetféleség rugalmasságát biztosító szerepe van, hanem az anyagcserefolyamatban mint tápanyag is részt vesz, így egy része folyamatosan elhasználódik.

Az ízületi nedv viszkozitása által segíti az ízületi felületek elcsúszását, megkönnyíti a mozgást, glükozamin tartalma, a porcokat táplálja, segíti a térhálós mikroszerkezet folyamatos visszaépítését. A porcok rugalmassága ennek a finom térhálónak a függvénye.

A kor előrehaladtával a sejt közötti vízterek mennyisége csökken, és a szövetek rugalmassága is, az ízületek esetében szembetűnően csökken a mozgásképesség.

A szervezet nem képes előállítani glükozamint, ezért elengedhetetlen a rendszeres pótlása.

Szólj hozzá!
Címkék: glükozamin

A bejegyzés trackback címe:

https://glukozamin.blog.hu/api/trackback/id/tr25416593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása