A sejt közötti állomány határozza meg a porc mechanikai tulajdonságait, mint a súrlódási együttható, rugalmasság, ellenálló képesség, a porcsejtek a növekedés befejeződése után már nem osztódnak, de továbbra is termelik a sejtközötti állományt alkotó nagyméretű molekulákat. Ezek a vegyületek az úgynevezett proteoglikánok, fehérjéből és cukrokból épülnek fel és nagy vízmegkötő képességgel rendelkeznek.
Ha a porcszövetben csökken a proteoglikán mennyisége a porc vizet veszít,rugalmassága csökken, és lassan elpusztul.
A glükózamin nemcsak fontos építőköve a porctermelésnek,és segíti a károsodott izületi porcok regenerálódását, hanem gátolja a porcot bontó enzimek működését is, képes lehet megállítani,lassítani a porc pusztulásának a folyamatát is.
Mindezek mellett szakértők kimutatták, hogy ez a vegyület javítja az izületi folyadék viszkozitási tulajdonságait is.
A glükózamin koncentrációja legmagasabb a májban, a vesében és az izületi porcokban, a vegyület egy része az izületi folyadékba is kiválasztódik. Máj védelmében szeretném kiemelni a chia mag hasznos tulajdonságait.
Az ízületi nedv egyfelől viszkozitása által segíti az ízületi felszínek egymás fölötti elcsúszását,másfelől glükózamin tartalma által, a porcokat táplálja, tehát segít a térhálós mikro szerkezet folyamatos visszaépítésében.
A porcok rugalmassága ennek a finom térhálós szerkezetnek a függvénye, mert mozgás közben a porcok folyamatosan lengéscsillapítást végeznek, melynek során a finom szerkezete sérülhet.A sérült részek nem tudják megkötni a porc rugalmasságát adó víz molekulákat,kiszárad a porc, sérülékennyé és rugalmatlanná válik.