Az ízületi felszíneket borító porcszövet porcsejtekből és nagy mennyiségű, a sejtek által termelt, sejtközötti állományból áll. A sejt közötti állomány határozza meg a porc mechanikai tulajdonságait, a súrlódási együtthatót, a rugalmasságot, az ellenálló képességet.
A porcsejtek a növekedés befejezése után már nem osztódnak, de továbbra is termelik a sejtközötti állományt alkotó nagyméretű molekulákat.
A porcregenerációra ható készítmények széles körben elérhetővé váltak, amelyeknek két fő összetevője a glükózamin és a kondroitin szulfát a porcszövet egészséges felépüléséhez, regenerációjához is elengedhetetlenek.
A porcszövet sejt közötti állományának két rendkívül fontos összetevője a glükózamin szulfát és a kondroitin-szulfát, amely vegyületek megfelelő pótlása kulcsfontosságú lehet az ízületi kopás megelőzésében.
A glükózamin fontos építőköve a porctermelésnek, segítí a károsodott ízületi porcok regenerálódását, gátolja a porcot bontó enzimek a hyaluronidáz működését, így képes megállítani vagy lassítani a porc pusztulásának folyamatát.
A glükózamin leggyorsabban felszívódó formája a glükózamin-szulfát. A kénezett származék azért hatékonyabb mint az alapvegyület, mert a kén molekula hatékonyan stabilizálja a kötőszöveteket alkotó molekulákat.
Az adagolás leggyakoribb formája szájon át történik, a hatóanyagnak így 90%-a felszívódik a bélrendszeren keresztül, de ennek a mennyiségnek mindössze 26 %-át hasznosítja a szervezet,
A glükózamin koncentrációja a májban, a vesében és az ízületi porcokban a legmagasabb, egy része az ízületi folyadékokban is kiválasztódik.
A friss tarajos zöldkagyló egy tradicionális táplálék Új-Zéland kristály- tiszta vízeiből.Értékes táplálékforrás, ami gazdag glükózaminokban és chondroitinben, hasznos az ízületeknek, és segít a könnyebb mozgásban.